13 ص
گرم شدن زمین چه عواقبی به دنبال دارد؟
با آغاز انقلاب صنعتی در اوایل قرن نوزدهم میلادی و رشد روز افزون تحولات بشری، تغییرات گوناگونی نیز در زندگی انسانها رخ داده است. نیاز بشر به انرژی و مصرف انواع سوختهای فسیلی نظیر زغال سنگ، نفت و گاز طبیعی باعث افزایش شدید گازهایی مانند دیاکسیدکربن (CO2) در جو شده است. افزایش جمعیت کره زمین که باعث تغییر کاربری زمین، تخریب جنگلها، افزایش فعالیتهای کشاورزی و دامداری و تولید ضایعات جامد و مایع شده است، تبعات مختلفی به همراه داشته است. پدیده تغییر آب و هوا یکی از این تبعات است. رشد جمعیت و پیشرفت تکنولوژی در قرن اخیر به رشد میزان تقاضای حاملهای انرژی منجر شده است.
مفاهیم اولیه گرم شدن زمین و تغییر آب و هوا اثرگلخانهای گازهایگلخانهای گرم شدن زمین چه عواقبی به دنبال دارد؟ معرفی کشور ایران ارزیابی اثرات تغییر آب و هوا بر ایران ارزیابی روشهای کاهش گازهای گلخانه ای در ایران گرم شدن زمین و تغییر آب و هوا با آغاز انقلاب صنعتی در اوایل قرن نوزدهم میلادی و رشد روز افزون تحولات بشری، تغییرات گوناگونی نیز در زندگی انسانها رخ داده است. نیاز بشر به انرژی و مصرف انواع سوختهای فسیلی نظیر زغال سنگ، نفت و گاز طبیعی باعث افزایش شدید گازهایی مانند دیاکسیدکربن (CO2) در جو شده است. افزایش جمعیت کره زمین که باعث تغییر کاربری زمین، تخریب جنگلها، افزایش فعالیتهای کشاورزی و دامداری و تولید ضایعات جامد و مایع شده است، تبعات مختلفی به همراه داشته است. پدیده تغییر آب و هوا یکی از این تبعات است. رشد جمعیت و پیشرفت تکنولوژی در قرن اخیر به رشد میزان تقاضای حاملهای انرژی منجر شده است. انسانها با مصرف انرژی حاصل از سوختهای فسیلی و تولید بیش از حد گازهایگلخانهای توازن انرژی زمین را بهم میزنند. ادامه روند افزایش میزان تقاضا و مصرف انرژی در چند دهه آینده، تغییر کاربری زمین، گسترش فعالیتهای کشاورزی و دامداری و افزایش ضایعات جامد و مایع پدیدهگلخانهای را در جو زمین تشدید خواهد کرد. مدلهای جوی پیشبینی میکنند که تا سال ۲۱۰۰، دمای کره زمین از ۱ تا ۵/۳ درجه سانتیگراد افزایش خواهدیافت که این مقدار بیش از تغییرات دمایی ۱۰۰۰۰ سال گذشته خواهدبود. شکل (۱) روند تغییرات دمایی زمین را در دو قرن اخیر نشان میدهد. انتشار روز افزون گازهایگلخانهای، تولید هواویزهها (آئروسل ها)، تغییر در ضریب انعکاس زمین و آلودگی حرارتی، عوامل مختلفی هستند که بر سرعت پدیده تغییر آب و هوا تاثیر میگذارند و در این بین تاثیر و اهمیت گازهای گلخانهای بسیار بیشتر و شناخته شدهتراست.
خطرات گرم شدن زمین
منظور از گرم شدن زمین بالارفتن متوسط دمای زمین است که تغییرات آب و هوا را نیز در پی خواهد داشت.
دمای متوسط زمین در طول یک قرن پیش حدود ۰/۵ درجه سانتیگراد بیشتر شده است.
انتظار دانشمندان از ادامه روند فعلی آن است که در طول ۱۰۰ سال آینده میانگین دمای زمین
۱/۵ تا ۳/۵ درجه سانتیگراد افزایش پیدا کند. شاید پیش خود فکر کنید که
«خب این که مسأله ای نیست؟» اما باید توجه داشت که همین مقدار اندک افزایش دما می تواند آب و هوای زمین را به صورت بی سابقه ای تغییر دهد. زمانی که این پدیده رخ دهد،
ممکن است تغییرات شگرفی در سطح آب اقیانوس ها، مزارع کشاورزی و هوایی که استنشاق می کنیم یا آبی که می نوشیم رخ دهد.
منظور از گرم شدن زمین بالارفتن متوسط دمای زمین است که تغییرات آب و هوا را نیز در پی خواهد داشت. گرم شدن زمین سبب تغییر الگوی بارش باران و برف، افزایش سطح آب دریاهای آزاد و کاهش سطح آب دریاچه ها و تأثیرات عمیق بر گونه های مختلف گیاهان و حیوانات و سرانجام انسان ها خواهد شد. یکی از مواردی که تا پیش از گرم شدن زمین به سبب افزایش فعالیت های بشر به عنوان ابزار ایمن سازی برای زمین در نظر گرفته می شد گازهای گلخانه ای بودند، یعنی مجموعه ای از گازها که مقداری از انرژی خورشید را در جو زمین نگه می دارند و باعث گرم شدن جو می شوند که شامل بخار آب (H۲O، دی اکسید نیتروژن ((NO۲، دی اکسید کربن (CO۲) و متان CH۴ است. این گازهای گلخانه ای کره زمین را به اندازه ای گرم نگه می دارد که انسان ها بتوانند بر روی آن زندگی کنند اما اگر اثر گلخانه ای که به دلیل وجود این گازها در جو زمین به وجود می آید افزایش یابد ممکن است دمای زمین به اندازه ای زیاد شود که انسان ها و گیاهان و سایر جاندران از تحمل این گرما عاجز باشند.
گرم شدن زمین