فرمت فایل: word (قابل ویرایش)
تعداد صفحات: 250
فهرست مطالب:
چکیده .................................................................................... و
مقدمه .............................................................................. ک
هدف از پژوهش ..................................................................... م
فصل اول: کلیات
معرفی منابع ............................................................................ 2
فصل دوم: آراءاسلام در باب تغذیه .......................................... 10
1- فلسفه غذا خوردن و آراءمعصومین علیهم السلام در این رابطه ................. 12
زیان های ظاهری و باطنی پُرخوری .................................................... 14
فایدههای ظاهری و باطنی کم خوری ............................................ 19
2- آداب سفره و غذا خوردن وآراء معصومین علیهم السلام در این رابطه .............. 20
الف) آداب غذا خوردن .......................................................... 21
ب) آداب سفره ....................................................................... 24
3- آداب آشامیدن ...................................................................... 25
- آب ..................................................................................... 25
- شیر ................................................................................ 26
- عسل ............................................................................. 27
- سرکه ............................................................................ 27
آداب آشامیدنیها از نظر معصومین علیهم السلام ............................... 28
4- غذاها و آشامیدنی های حرام .................................. 29
از محرماتی که در اینجا مورد بحث قرار میگیرد .............................. 31
الف- خمر .......................................................................... 32
خمرازدیدگاه آیات و روایات ........................................................ 33
انواع خمر و حکم آنها ..................................................... 37
ب- خون ............................................................................ 38
ج- گوشتهای حلال و حرام ........................................................ 38
خوردن محرمات در وقت اضطرار ................................................. 40
فصل سوم: اوضاع اجتماعی، اقتصادی و مذهبی عصر عباسیان
1- پیشینه بازرگانی و تجارت در بین اعراب قبل از اسلام و در صدر اسلام ..... 43
2- محصولات ............................................................ 46
3- بغداد و بازارهای آن در عصر عباسیان ....................................... 55
شکل بازارها ................................................................... 66
نقش زنان در بازارها .................................................................... 67
4- تأثیر ادیان بر تجارت اسلام ....................................... 68
5- جشن ها ........................................................................ 80
جشنهای دینی اسلامی .................................................... 80
جشن های محلی ........................................................... 84
فصل چهارم: آداب و رسوم معیشت در عصر عباسی
1- اطعمه و اشربه خلفا و وزراء دولت عباسی ............. 93
آداب المائده،آداب سفره ................................................. 108
2-شرابخانه ها ...................................................................... 117
شربت خانه(خزانةالشراب) ....................... 120
شرابکده ها ...................................................................... 123
3- مجالس شراب ......................................................... 126
استعمال حشیش .................................................................. 135
تریاک ................................................................................. 136
فصل پنجم: تغذیه در عصر عباسی
ادویه و خوشبوکننده ها ......................................................... 138
اجزای خوشبوکننده .......................................................... 140
ظروف و وسایل آشپزخانه .................................................................... 141
غذای اعراب ............................................................................ 154
خوراکهای گوشتی ........................................................ 156
ماهی و خوراکهای آن ...................................................... 163
خوراکهای گیاهی .................................................................. 165
خوراک تنگدستان .......................................................... 170
خوراکهای مشترک توانگران و تنگدستان ............................. 174
از غذاهایی که با استفاده از خرما درست می شد ................. 175
روغن وپیه ........................................................................... 176
نان .................................................................................. 177
برنج .................................................................................. 182
مشاغل مربوط به اغذیه .............................................................. 184
بهای خوراکی ............................................................................... 185
قیمتها در زمانهای عادی ............................................................ 187
بهای اجناس در آشوبهاوکمیابی ...................................................... 188
کارکنان آشپزخانه ....................................................................... 193
هزینه آشپزخانه سلطنتی .......................................................... 194
نوشیدنیها در این دوره ............................................................ 198
نوشیدنیهای حلال و حرام .......................................... 199
شیر و محصولات آن ........................................................ 202
آب ............................................................................................. 204
شیرینیها و حلویات .......................................................................... 205
مواد شیرینکننده ......................................................................... 208
نقل ................................................................................................. 210
ترشیها و چاشنیها ....................................................................... 211
میوه ............................................................................................ 212
زمانبندی غذاها ............................................................. 216
پرهیز و علوم غذایی .................................................................... 217
نگاهداری و حفاظت ........................................................................... 220
سوخت ......................................................................................... 223
نتیجهگیری ............................................................................... 225
فهرست منابع ................................................................................ 227
چکیده انگلیسی ............................................................. 239
چکیده:
در آغاز حکومت عباسیان به دلیل آنکه دستاندرکاران حکومت اسلامی، بعد از دودمان نژادپرست بنیامیه روی کار آمدند و ملل مختلف با زبانها و فرهنگهای متفاوت وارد حوزه اسلامی شدند، مسائل اجتماعی و از آن جمله اطعمه و اشربه تحولی عظیم پیدا کرد.
موضوع تحقیق اطعمه و اشربه معمول و مرسوم مردم در دوره عباسیان از ابتدا تا سال 656(ه.ق) است و روش کار به صورت کتابخانهای و بهرهبرداری از منابع موجود و استفاده از نظرات محققین بوده و پژوهش حاضر شامل معرفی باب فقهی و آداب دینی اطعمه و اشربه (حلال و حرام)، تجارت و بازرگانی و محصولات آن دوره، ادیان گوناگون و تأثیر آنها بر روی اعراب بخصوص در باب خوردنیها و آشامیدنیها، جشنها و اعیاد اسلامی، رسوم دارالخلافه در این رابطه، غذای اعراب و انواع مختلف آن، وسایل و ظروف طبخ غذا و... میباشد.
در عصر جاهلیت و صدر اسلام، اغلب مردم عرب از غذاهای سادهای استفاده میکردند اما پس از اسلام، سبک غذاها تغییر پیدا کرد. یکی از دلایل این تغییر ، تماس آنان با ملل دیگر بخصوص ایرانیان بود. مهمترین تأثیرگذاری از جانب ایرانیان بود که برخی خلفا حتی در رعایت آداب شاهانه از پادشاهان قدیم ایران مانند اردشیر و بهرامگور متابعت میکردند.
در باب شراب نیز یهودیان و بخصوص مسیحیان، اثرگذار بودند. مسیحیان در جشنهای خود از شراب استفاده میکردند و حتی در برخی دیرها آن را تهیه و به فروش میرساندند و مشترک بودن محل زندگی آنان با مسلمانان باعث استفاده از شراب در بین برخی مسلمانان شد.
نتیجه اینکه در پژوهش حاضر، انواع اطعمه و اشربه معمول و مرسوم در دوران عباسیان مورد بررسی و تحقیق قرار داده شد و مباحثی از جمله اغذیه حرام و حلال و انواع اشربه و اطعمه و تأثیر ملل مختلف مخصوصاً ایرانیان بر نوع و سبک غذاهای اعراب و تأثیر ادیان گوناگون بخصوص مسیحیان بر اشربه(مشروبات الکلی)، براساس منابع و مآخذ موجود نوشته شده است.
این تنها بخشی از متن پژوهش حاضر با عنوان موصوف (بنحو نمونه) می باشد. جهت دسترسی به ادامه مطالب و متن کامل، می توانید از طریق زیر آن را با 50 درصد تخفیف در پرداخت، دانلود آنی نمایید...
دانلود پایان نامه رشته تاریخ با موضوع اطعمه و اشربه معمول و مرسوم مردم در عصر عباسیان از ابتدا تا سال 656 ه.ق.