گزارش کار آموزی کارخانه زمزم شرق تهران ( تولید نوشابه و ....) ، با فرمت ورد قابل ویرایش ، 118 صفحه ، با حاشیه و فونتBzar
گزارش کاراموزی کاملی است
تارخچه کارخانه زمزم:
در سال 1333 کارخانه زمزم تهران به ثبت رسیده است . شرکت زمزم تحت لیسانس پپسی کولا بین المللی اقدام به تولید پپسی کولا کرد . در اوائل به خاطر عدم تطبیق ذائقه مردم به این نوشابه تنها به عنوان دارو از آن یاد می کردند و موفقیتی بدست نیاوردند . این امر سبب توزیع مجانی و در مراحل بعدی توزیع همراه با جوائز صورت گرفت و از طرفی به خاطر ممنوعیت شرعی آن قبل از انقلاب فروش زیادی نداشت .
در طول رشد نوشابه های غیر الکلی گاز دار در ایران انواع نوشابه های نظیر آل یاین ، فیشن ، کالیفرنیا و غیره به بازار عرضه شد . البته با رقابت های شرکت های بزرگتر با عدم موفقیت روبرو گردید . تا اینکه در سال 1359 خود اقدام به ایجاد واحد تحقیقات و توسعه نمود که در آن آزمایشگاهی موجود بود که در تاریخ اول اردیبهشت ماه 1360 راه اندازی شد . این آزمایشگاه ها صرفاً جنبه تحقیقاتی داشت . تلاش شبانه روزی خود را در فرموله کردن و تهیه اسانس ها و مواد لازم جهت عصاره سازی آغاز نمود و در شهریور 60 موفق به فرموله کردن عصاره پپسی گردید . اما به دلایل متعدد موفق به تولید آن نشد .
متعاقب فرموله کردن عصاره پپسی این واحد موفق شد عصاره پرتقالی را نیز فرموله کند بنا به دلایل صنعتی و ممنوع بودن رنگ های خوراکی از تولید آن صرفه نظر گردید . اواخر سال 1360 زمزم در صدد بر آمد نوشابه ساده و بی رنگی فرموله کرده و به بازار عرضه کند . بعد از فرمولاسیون نوشابه ، عصاره نوشابه تحت آزمایشات قرار گرفت و با موفقیت به سطح تولید رسید . این نوشابه که کولاب نام دارد از آبان سال 61 با موافقت وزارت بهداری و صنایع تولید گردید و اکنون نیز ادامه دارد .
عصاره کولابس که بر اساس نوشابه های سنتس ساخته شد ، امروزه از نظر حجم 70 درصد کل است و با منابع داخلی تامین می شود و فقط چند مورد از منابع آن از خارج از کشور وارد می شود .
زمزم از سال 1358 اقدام در جهت رهایی از وابستگی در زمینه مواد اولیه نوشابه را شروع نمود . اولین قدم در این زمینه تغییر نام شیشه هایی با مارک پپسی بود که به تدریج با غالب جدید با مارک زمزم به بازار عرضه نمود و خود را از قرارداد استعماری هر عصاره به مبلغ 300 دلار پپسی کولا رها نمود . در عوض عصاره هایی با قیمت ارزانتر که در مواردی یک پنجم به قیمت پپسی می رسد تهیه نمود .
شرکت زمزم جهت خود کفا نمودن مواد اولیه عصاره کولا اقدام به بررسی و به دنبال آن جهت عدم وابستگی به شکر خارجی طرح تهیه شکر از ملاس چغندر را در مراحل مختلف به اتمام رسانده و دو مورد موفق به کسب اجازه تاسیس کارخانه گردیده است .
مشخصات کلی کارخانه زمزم شرق
مالکیت : بنیاد مستضعفان و جانبازان
محصولات : نوشابه غیر الکلی گاز دار به شماره استاندارد 1249 شامل نوشابه های گاز دار دارای عصاره کولا ، پرتقالی ، لمون لایم عرضه می گردد .
موقعیت جغرافیایی : میدان رسالت . خیابان هنگام . خیابان دانشکده . مقابل دانشگاه علم و صنعت .
فضا : مساحت زمین واحد تولیدی 10050 متر مربع بطری شویی 450 متر مربع
فهرست
- مقدمه
- تاریخچه نوشابه
- تاریخچه نوشابه غیرالکلی گازدار
- تاریخچه نوشابه زمزم
- مشخصات کل کارخانه زمزم شرق
فصل اول : واحد تصفیه
- آب
- ویژگی های آب صنایع نوشابه سازی
- آب مورد استفاده در صنایع نوشابه سازی
- خواص فیزیکی آب
- خواص شیمیایی آب
- اسیدی و بازی
- آلکالانتی ( قلیائیت )
- خاصیت حلالیت آب
- ناخالصی های موجود در آب
- سختی آب
- تصفیه آب خام
- تصفیه مقدماتی
- تصفیه شیمیایی
- روش های تصفیه شیمیایی
- دستگاه تهیه آب صنعتی
- انواع مواد شیمیایی مصرفی جهت تصفیه آب
- عملیات واحد تصفیه آب
- تانک واکنش
- تانک شن
- تانک ذغال
- پولیشر آب
فصل دوم : واحد عصاره
- عصاره یا بنیان نوشابه
- افزودنی های مجاز در نوشابه
- شیرین کننده ها
- تهیه شربت اولیه از شکر جامد
- فیلتراسیون شربت اولیه
- تهیه شربت غذایی ( عصاره )
- روش نگهداری و ذخیره عصاره غلیظ نوشابه
- عصاره کولا
- مشخصات عصاره های پرتقالی ، ساده و آب میوه
- عصاره نوشابه های ساده
- ضد عفونی کردن دستگاه های عصاره خانه
فصل سوم : واحد تولید گاز کربنیک
- دی اکسید کربن و خصوصیات گاز کربنیک در نوشابه
- روش تولید گاز CO2
فصل چهارم : واحد CAN
- واحد CAN
- استاندارد قوطی
- مشخصات قوطی های فلزی
- لاک
- بسته بندی محصول
- پرکن قوطی و فرق آن با پر کن بطری
فصل پنجم : خط تولید درکارخانه های تولید کننده نوشابه گاز دار
- دستگاه تخلیه کننده بطری از جعبه
- بطری شور
- عوامل موثر در کار بطری شور
- چگونگی عمل بطری شور
- مواد شیمیایی مورد مصرف در بطری شور
- مسائلی که در بطری شور پیش می آید
- آئینه بان
- فلو میکس
- هواگیر آب
- کربوکولر
- کمپرسور
- کندانسور ها
- پرکن بطری
- دستگاه تشتک زن
- پر کن جعبه نوشابه
خط تولید کارخانه نوشابه زمزم شرق
- ترکیبات نوشابه
- طعم دهنده ها
ماده امولسیون کننده
- رنگ دهنده ها
- تقسیم بندی رنگها
- آنتی اکسیدان
- اسیدکننده
- ترکیبات عصاره
-کارامل
- تاریخچه رنگ کارامل
- کاربردکارامل
- شربت سازی
- آب مصرفی شربت سازی
- بخش تهیه شربت وعصاره
- فیلر(پرکن )ودستگاه تشتک زن
- کیس پکر
- طرزپرشدن نوشابه توسط فیلر
- دستگاه بطری شوی
- بسته بندی
- تشتکها
- استانداردقوطی
- نشانه گذاری
- شرایط انبارنگهداری مواداولیه
کنترل کیفی واستانداردمواداولیه
- استاندارداسیدسیتریک
- کنترل کیفی اسیدسیتریک
- استاندارداسیدفسفریک
- کنترل کیفی اسیدفسفریک
- استانداردبنزوات سدیم
- استانداردسودسوزآور
- کنترل کیفی سودسوزآور
- استاندارد زغال اکتیو
- استانداردکربنات سدیم
- کنترل کیفی کربنات سدیم
- استانداردمنواتانل آمین
- کنترل کیفی منواتانل آمین
- کامئین
- رنگهای مجازمصنوعی
- طعم دهنده های مجازخوراکی
- ویژگیهای دی اکسیدکربن مایع
آزمایشات فیزیکی وشیمیایی
- اندازه گیری گازنوشابه
- اندازه گیری قدرت بابومه عصاره
- اندازه گیری PH واسیدیته
- تعیین قندقبل وبعدازهیدرولیز
- اندازه گیری عصاره خشک وتر
- بنزوات سدیم
- اندازه گیری درصد منواتانول آمین
- آزمایش طعم وظاهرنوشابه
- آزمایش مقدار درصد سودکاستیک
- ویژگیهای نوشابه گازداردارای عصاره کولاوموادطعم دهنده
- ویژگیهای نوشابه گازداردارای طعم دهنده ورنگ وآب میوه
- فسادنوشابه
- PH
- دفع مواد زائد
آزمایشات میکروبی
- میکروارگانیسمها
- کشت میکروارگانیسمها
- محیطهای کشت
- تست میکروبی
- روش آزمایش میکروبی
تصفیه آب
- سختی آب
- تانک واکنش
- انعقاد
- مصرف صنعتی
- مصرف خوراکی
- تانک شن
- تانک زغال
- آلکالانتی آب
- مخازن زرین
- استانداردآب مصرفی درتولیدنوشابه
- نحوه آزمایش آب تانکهای واکنش وشن
- نارسایی درخط تولید
اقدامات صورت گرفته درجهت پیشرفت درصنایع نوشابه سازی
فصل ششم : آزمایشگاه میکروبیولوژی
- سترون کردن وسایل وموادمورد نیاز در آزمایشگاه
- محیط های کشت
- رنگ آمیزی
- روش های کنترل فرآورده های غذایی بسته بندی در بسته های نفوذ ناپذیر
- ترکیبات محیط کشت
گزارش کار آموزی کارخانه زمزم شرق تهران