فرمت فایل : word(قابل ویرایش)تعداد صفحات227
فصل اول: تعاریف و مفاهیم جهانگردی
صنعت مسافرت و جهانگردی به عنوان بزرگترین و متنوعترین صنعت در دنیا به حساب میآید. بسیاری از کشورها این صنعت پویا را به عنوان منبع اصلی درآمد، اشتغال زایی، رشد بخش خصوصی و توسعه ساختار زیربنایی میدانند. صنعت جهانگردی در سراسر دنیا، به ویژه در کشورهای در حال توسعه، که شکلهای دیگر اقتصادی مانند تولید یا استخراج منابع طبیعی به صرفه نیست، بسیار مورد توجه میباشد.
مردم به دلیل متعدد و مختلفی به مسافرت میروند. رشد سریع و قدرتمند جهانگردی در مدتی نسبتاٌ کوتاه، باعث شده است که تأثیر فراوانی بر مسافرتهای تجربی بگذارد. در ابتدا، مسافرت و جابهجایی به مکانهای دور، بعید به نظر میرسید و از نظر مالی بیشتر مردم توانایی این کار را نداشتند. میهمانخانهها و رستورانهایی در نقاط مختلف به صورت یکی از اقلام عمده بودجة شهرهای بزرگ درآمدند م همگی درصدد ایجاد مکانهایی کنار فرودگاهها راههای اصلی و مناطق روستایی برآمدند. خدمات مهمی که آژانسهای مسافرتی و دستاندرکاران و متصدیان امور مسافرتی ارائه میدادند، و کارهایی را که دفاتر گردشگری در بخش دولتی انجام میدادند و سرانجام فناوری پیشرفته، همه باعث شدند که مسافران بالقوة کنونی بتوانند سفرهایی سالم، بیخطر، آرام و لذتبخش انجام دهند.
تعریف« مسافرت و جهانگردی »
نیاز به ارائه تعریفی از واژگان فنی
بحث درباره اصطلاحات و واژگانی فنی که در این صنعت پویا مورد استفاده قرار میگیرند، حائز اهمیت است. بیشتر لغتنامه واژة ساده مسافرت را عمل جابهجایی تعریف کردهاند، که البته در مفهوم جهانگردی این واژه تعریف دیگری دارد. با توجه به هدف این کتاب، مسافرت بدین گونه تعریف میشود: «عمل جابهجایی به خارج از جامعه برای تجارت یا تفریح و نه برای انجام کار روزمره یا تحصیل» (گی، ماکنز و چوی، 1989، ص12) . برای این که مسافرت نوعی صنعت به حساب آید، باید در سایة این گونه فعالیتها نوعی ارزش اقتصادی ایجاد شود.
با درک واژگان و مفاهیم اصولی که در محتوای مسافرت و صنعت جهانگردی به کار برده میشود، چارچوبی ارائه میشود که بیشتد بحثهای مربوط به این صنعت بر اساس آن است. به علت ناملموس بودن ماهیت این صنعت، از نظر واژهشناسی، تعریف عمومی ارائه شده که از جهات مختلفی حائز اهمیت است.
با استانداردشدن واژگان از جانب دستاندرکاران و گروههای ذیربط این اطمینان به وجود میآید که از اصطلاحات و عبارتهای مشابهی استفاده شود و مانع از هر نوع تحریف و سوءتفاهم گردد. از این رو، تعریفی واحد برای دستاندرکاران و مدیران اجرایی مناطق یا کشورهای مختلف این صنعت که میخواهند دربارة مسائل جهانگردی و مسافرت بحث کنند، بسیار ضروری است.
گذشته از این، برنامهریزان با داشتن تعریفهای استاندارد جهت اتخاذ تصمیمات تجاری قادر خواهند بود که از دادههای مقایسهای استفاده کنند. به هر حال، نمیتوان فرض را بر این گذاشت که تعریف واحدی مورد قبول همگان واقع شود. در نیمة اول قرن بیستم، ورود و خروج مسافران و جهانگردان در بسیاری از کشورها به ندرت ثبت میشد و اگر هم این کار انجام میگرفت روش ثبت از کشوری به کشور دیگر فرق میکرد. در ضمن شمارش نهایی این مسافران و جهانگردان، به علت وجود تعریفهای مختلفی از جهانگردان، امکان نداشت و فقط از روی گذرنامه های افراد خارجی امکان این ثبت ایجاد میشد.
سرانجام، با ارائه تعریف استانداردی از این صنعت، پژوهشگران جهانگردی، دربارة صنعت مربوطه مفروضات علمی قابل اتکایی ارائه دادند؛ از این رو، این صنعت به سرعت گسترش یافت، به صورتی که پژوهشگران جهانگردی، تصمیمگیرندگان بخش عمومی و مدیران اجرایی بخش خصوصی را ترغیب کردند که باعث شود این صنعت نقش فوقالعادهای در سیستم اقتصاد جهانی ایفا کند. صنعت جهانگردی به عنوان یک رشته آموزشی و علمی نوین هنوز فاقد تحقیقاتی است که در سایر رشتههای بازرگانی مشاهده میشود. پس از پذیرفتن تعریف استاندارد، پژوهشگران میتوانند با شرایط بهتری دادههای مقایسهای را جمعآوری کنند و در این زمینه تحقیقات معنادارتری ارایه کنند.
صنعت مسافرت و جهانگردی