لینک پرداخت و دانلود *پایین مطلب*
فرمت فایل:Word (قابل ویرایش و آماده پرینت)
تعداد صفحه11
فهرست مطالت
جامعه شناسی
نقش و پایگاه
پایگاه اجتماعی
نقش اجتماعی
نقش محول و نقش محقق
آنرا تضاد، ستیزه برخورد یا تعارض از نقشهای دیگر فرد ساز گاری ندارد و در مواردی نیز حتی یک نقش ممکن است به تنهایی بقیه نقش های فرد را تحت الشعاع قرار دهد. (دکتر منصور وثوقی، علی اکبر نیک خلق، ص 218)
نقش های نمونه
کسانی را که ما به عنوان افراد خاص ارزش می نهیم و رفتار آنها را سر مشق قرار می دهیم، نقش آنها برای ما الگوست. بدینسان، وقتی فرد معینی ایفا می کند، رفتار خود را با توجه به نقشی که برایش الگوست، بر می گزیند. نقشهای نمونه در فرآیند آموزش بسیار کمک می کند؛ زیرا فرد را الگوهای رفتاری پذیرفته در موقعیتهای مختلف، آشنا می سازد. (بروس کوئن، صفحه 85)
دلسردی از نقش
به ویژگی فردی که نقش خاصی را به رغم میل و احساسات شخصی ایفا می کند، دلسردی از نقش می گویند. این وضع هنگامی اتفاق می افتد که آن نقش اولویت خاصی در زندگی فرد ندارد و شخص به جای آنکه نقش را در دل خود جایگزین کند، آن را تنها به دلیل ایفا می کند که ضرورت ایجاب می کند یا دیگران از او انتظار دارند. ایفای نقش در این حالت، غالباً همراه با فشار های روانی است و این تا جایی ادامه داد که فرد اولویتهای خود را تغییر داده، نقش خود را به عنوان امری مقبت تر، از نو پذایرا شود. (بروس کوئن، صفحه 87)
پایگاه انتسابی و پایگاه اکتسابی
پایکاه انتسابی از آغاز تولد به فرد محول شده، عمدتاً بر زمینه های خانوادگی نوزاد استوار است. جنسیت، دین، ثروت و معیارهای اجتماعی، همگی از طریق والدین و خانواده به فرد منتقل می شود. به این ترتیب، پایگاه فرد بر نسبت او میتنی است، نه بر شایستگیهای فردی و نه آن چیزی که از طریق کار و کوشش به دست آورده است. پایگاه اکتسابی به موقعیتی اطلاق می شود که بر اساس تلاش و کاری که فرد از خود بروز داده یا استعدادها و مهارتهایی که از خود نشان داده است، استوار است. (بروس کوئن، صفحه 84)
پایگاه محول- پایگاهی است که جامعه به نقش معینی اختصاص می دهد، بعضی از پایگاه های اجتماعی به هنگام تولد به فرد محول می شود. مثلاً پایگاه یک دهقان زاده پایگاه محول است که جامعه به او تفویض می کند.
پایگاه اکتسابی- هر کس ممکن است بر خلاف نقشی که جامعه به او محول کرده است، نقش دیگری برای خود تعیین کند در نتیجه پایگاه دیگری بدست خواهد آورد که با پایگاه قبلی او فرق دارد و پایگاه اکتسابی نامیده می شود. مقلا ممکن است دهقان زاده بر خلاف نقشی که جامعه به او محول کرده است از راه تحصیل به موازات توانایی و استعداد و بالا رفتن سن و افزایش درجه تحصیل شغلی غیر از شغل کشاورزی (شغل پدرش) از قبیل پزشکی، مهندسی، کارهای فنی و غیره احراز نماید که در نتیجه به تناسب نقشی که احراز می کند پایگاه اجتماعی او هم تغییر می کند و پایگاه اجتماعی دیگری که متناسب با نقش جدید اجتماعی و شغلی فرد دارای ویژیگیهای چندی است که عمده ترین آنها عبارتند از: شأن، کشش، میزان آزادی و دستمزد. (دکتر منصور وثوقی، علی اکبر نیک خلق، ص 222)
پایگاه محول- پایگاهی معینی است که جامعه برای نقش معینی مقرر میدارد. مانند نقشهای محول، زن و شوهر
تحقیق در مورد جامعه شناسی