شیرپاستوریزه
شیری است که با یکی از روشهای معمول پاستوریزاسیون :(Pasteurized milk) شیر پاستوریزه
تهیه شده باشد، بگونه ای که کلیه میکروبهای بیماریزای غیراسپوردار آن از بین رفته و تعداد میکروبهای
غیربیماریزای آن به حداقل رسیده و کمترین تغییرات در ترکیب آن حاصل شده باشد.
شیر به طور کلی عبارت است از تراوش های غدد پستانی حیوانات پستاندار- معمولاً گاو - که عاری از
کلستروم بوده و از دوشش کامل یک یا چند حیوان سالم به دست می آید. در روزهای اول شیر دهی
ترکیبی تحت عنوان کلستروم (آغوز یا ماک) تراوش می شود که تر کیب آن با شیر متفاوت بوده و به همین
جهت در تعریف فوق استثناء شده است. همچنین در صورتی که دام مبتلا به امراضی نظیر ورم پستان باشد،
به ترشحات حاصل از دوشش شیر اتلاق نخواهد شد.
ترکیبات اصلی شیر عبارتند از: آب، چربی، پروتئین، کربوهیدرات (لاکتوز) و خاکستر (املاح یا مواد
معدنی). به مجموع چربی، پروتئین، کربوهیدرات و املاح اصطلاحاً کل مواد جامد و به مجموع پروتئین،
کربوهیدرات و املاح، مواد جامد بدون چربی شیر و یا به اختصار مواد جامد بدون چربی گویند. به شیری که
چربی آن گرفته شده است شیر پس چرخ گفته می شود که کل مواد جامد آن همان مواد جامد بدون چربی
می باشد. میزان این ترکیبات در شیر گونه های مختلف، متغییر می باشد که علت اصلی آن تفاوت در نیاز
نوزادان است و لازم است ترکیب آن به نوعی باشد که هرگونه نیاز نوزاد را در ماه های اولیه برطرف سازد.
شامل 94 صفحه فایل pdf
دانلودجزوه مطالعات امکان سنجی مقدماتی طرح تولید شیر ، ماست و خامه بسته بندی