فی ژوو

مرجع دانلود فایل ,تحقیق , پروژه , پایان نامه , فایل فلش گوشی

فی ژوو

مرجع دانلود فایل ,تحقیق , پروژه , پایان نامه , فایل فلش گوشی

دانلود تحقیق معاویه و جنگ جمل

اختصاصی از فی ژوو دانلود تحقیق معاویه و جنگ جمل دانلود با لینک مستقیم و پر سرعت .

دانلود تحقیق معاویه و جنگ جمل


دانلود تحقیق معاویه و جنگ جمل

تنها چند ماه پس از روى کار آمدن امام در سال 36 هجرى، نخستین جنگ داخلى میان مسلمانان با تحریک گروهى پیمان شکن به رهبرى طلحه، زبیر و عایشه، در جمادى الثانى همان سال برپا شد. براى آن که زمینه تاریخى این حادثه تلخ بهتر روشن شود، مناسب است مرورى بر خطوط سیاسى موجود در مدینه آن روز داشته باشیم.

در رخدادهاى پس از رحلت رسول خدا (ص) اشاره کردیم که در میان مهاجران دو گرایش اموى و هاشمى بود که هیچ کدام نتوانستند خلافت پس از آن حضرت را به‏دست آورند. امویان به دلیل عنادورزى طولانیشان بر ضد اسلام و هاشمیان به دلیل حسادت قریش و بویژه مشکلاتى که با امام على (ع) داشتند. نتیجه کنار گذشتن این گروه آن بود که جناح میانى قریش که همان ابوبکر و عمر بودند بر سر کار آمدند. در دوره این دو نفر هر چه بود، زمینه مناسبى در میان تمامى قریش براى عثمان که خود از بنى امیه بود پیش آمد. در مسائل انتخاب عثمان گذشت که او تا چه اندازه در میان قریش محبوب القلوب بود. زمانى که عثمان در دایره قریش تنها به امویان پرداخت، بار دیگر خط میانى، هوس خلافت کرد. در میان آنان طلحه که هم طایفه‏اى ابوبکر یعنى از بنى تیم بود، خواست تا با حمایت عایشه، به خلافت دست‏یابد. زبیر نیز چندى او را کمک مى‏کرد و گاه خود هوس خلافت داشت. زمان برپایى جنگ جمل، ابن عباس به زبیر گفت: عایشه حکومت را براى طلحه مى‏خواهد، تو در این میانه چه مى‏کنى؟ (1) این خط میانى در مدینه فرصتى نیافت و مشاهده کرد که پس از کنار رفتن امویان، على (ع) از بنى هاشم بر سر کار آمد. اکنون چه باید مى‏کرد؟ابتدا حکومت جدید را پذیرفت‏به گمان آن که بتواند سهم عمده‏اى در حکومت تازه داشته باشد. طلحه و زبیر پیشنهاد کردند تا حکومت‏بصره، کوفه و یا شام به آنها سپرده شود، امام با زیرکى فرمودند که در مدینه بیشتر به آنان نیاز دارد. (2) این هدف بر آورده نشد و طلحه و زبیر سران این خط میانى، به قصد انجام عمره راهى مکه شدند تا در آنجا با عایشه که از پیش از قتل عثمان به مکه رفته و هنوز باز نگشته بود، در این باره مذاکره کنند.

تا اینجا سه خط سیاسى وجود دارد. خط بنى هاشم، خط بنى امیه و خط میانى قریش که بعدها به عنوان «ابناء المهاجرین‏» در شورش عبد الله بن زبیر ظاهر شد. حرکت جمل تبلور قدرت‏نمایى از خط میانى قریش است که خود را تابع ابوبکر و عمر مى‏داند. طلحه و زبیر در مکه توانستند عایشه را به همراهى خود راضى کنند و این بزرگترین موفقیت‏براى آنان بود. عایشه هم با طلحه مناسبات خاندانى داشت و هم براى عبد الله بن زبیر فرزند خواهرش دلسوزى مى‏کرد. در این سفر عبد الله نقش عمده‏اى در همراه کردن عایشه برعهده داشت. آنها توانستند سه هزار نفر را همراه خویش کرده و راهى بصره شوند.

مستمسک پیمان شکنان چند مطلب بود. نخست آن که عثمان مظلوم کشته شده است. این امر در حالى مطرح مى‏شد که طلحه، عایشه و زبیر از کسانى بودند که بیشترین سهم را بر آشوبى که منتهى به قتل عثمان شد داشتند. آنان با پررویى تمام گفتند که توبه کرده و اکنون براى جبران کار خویش دست‏بکار انتقام خون خلیفه مظلوم شده‏اند!بطور قطع مطرح کردن این امر، براى تحمیق توده‏هاى مسلمانى بود که از واقعیت ماجرا خبر نداشتند. نکته دیگر آن بود که آنان در مدینه، به اجبار بیعت کرده‏اند، بنابر این، آن بیعت درست نبوده و حکومت امام، لااقل در نظر آنان مشروع نیست، همان طور که تعهدى- به دلیل آن بیعت‏به قول آنها اجبارى- نسبت‏به اطاعت از خلیفه ندارند. راه حلى که مطرح کردند این بود که، کار به آنچه در پایان حیات عمر مطرح شد یعنى «شورا» باز گردد. زمانى که عایشه از طلحه و زبیر وظیفه خویش را پرسید به او گفتند: تو به مردم بگو عثمان مظلوم کشته شده و باید کار خلافت‏به شوراى میان مسلمانان باز گردد یعنى وضعیتى که عمر براى پس از خود ایجاد کرد. (3) مطرح شدن آن شورا که طلحه و زبیر نیز در آن بودند، روزنه امیدى براى خلافت آنان بود. وجود این شورا سبب شده بود تا طلحه و زبیر و حتى سعد وقاص، گمان کنند که براى خلافت اهلیت کامل دارند. زبیر در بحبوحه جنگ جمل، به امام على (ع) گفت که ما اهلیت تو را براى خلافت‏بیش از خود نمى‏دانیم. (4)

امویان ساکن در حجاز، از روى فرصت طلبى به کمک این گروه شتافتند. مروان بن حکم، عبد الله بن عامر، عبد الرحمان بن عتاب بن. . . ابى العاص و نیز سعید بن عاص از کسانى بودند که به تحریک مردم پرداختند. اندکى بعد سعید بن عاص و مغیرة بن شعبه ثقفى که او نیز در آغاز از مدافعان این حرکت‏بود، از ماجرا کناره گرفتند. (5) همراهى امویان در این مقطع تنها و تنها از روى فرصت طلبى و نه اعتقاد به سخنان طلحه و یا زبیر بود. مى‏دانیم که مروان در پایان جنگ جمل، با زدن تیرى به طلحه و کشتن او، انتقام خون عثمان را گرفت.

 

 

شامل 17 صفحه word


دانلود با لینک مستقیم


دانلود تحقیق معاویه و جنگ جمل
نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.