جستار گشایی : حلاج از بزرگترین عارفان سده چهارم است ، وی نزد عارفان و صوفیان زمان خویش به پیمایش مراحل عرفانی پرداخت .
وی در راستای زندگی کوتاه خویش به سیر درون روی آورده و انسان را فراتر از جسد تن می دانست .
به باور حلاج در پس تاریک نمای جسم انسانی ، گوهر راستین حق و خداوند نهفته است که باید با طی مراحل عرفانی از آن پرده برداشت .
در دیدگاه حلاج گوهر و ذات انسان و خداوند به فرجام یکی است چرا که پروردگار انسان را از ذات خویش آفریده از این رو راز " انا الحق " بدین گونه بازیافتنی است .
مطلبی که از پی می آید ، نوشته ای است از رینولد نیکلسون ایران شناس انگلیسی که در دایره المعارف ادیان به سرویر استاری هستینگز آمده و توسط فرزاد میرزایی ترجمه شده است .
نویسنده در این نوشتار به شرح زندگانی فکری و مراحل تحول درونی و عرفانی این عارف دلبسته به حق پرداخته است .
در سراسر تاریخ مکتب وحدت وجودی در اسلام – از جهت نتایج و توابع – واقعه ای مهمتر و مشهورتر از بردار شدن ابوالمغیث حسین بن منصور حلاج – که اغلب به اشتباه منصور حلاج نامیده شده – وجود ندارد .
این واقعه در بغداد در روز بیست و چهارم ذی القعده سال سیصد و نه هجری قمری اتفاق افتاد .
اتهام وی ادعای الوهیت بود که در این تعابیر که شدیدترین و صلبترین تعابیراند ، نمود یافته است : انا الحق .
پس از اینکه بخش هایی از حیات و خصال وی را توضیح دادیم ، معنای این عبادت را نیز بیان خواهیم کرد .
تاکنون حتی ترسیم خطوط کلی حیات وی بطور قطع و یقین ممکن نبوده است . اما پژوهش های لویی ماسینیون پرتوهایی بر این موضوع افکنده است .
حیات :
حلاج که گفته می شود پدر بزرگ وی زردشتی بوده ، در سال 858 م در بیضاء فارس واقع در جنوب ایران به دنیا آمد و دوران کودکی را در واسط یکی از شهرهای مهم عراق بسر برد .
در سن شانزده سالگی در تستر ( شوشتر ) خوزستان سکنی گزید و به عنوان یکی از شاگردان صوفی مشهور سهل بن عبد ا... التستری زندگی زاهدانه و عرفانی را آغاز کرد .
آنگاه به بصره مهاجرت کرد و در آنجا مرید و پیرو عثمان المکی شد و با دختر صوفی دیگری به نام ابویعقوب الاقطح ازدواج کرد .
پس از ترک بصره ( در سال 877 م ) به بغداد سفر کرد و تحصیلات خویش درباره تصوف را نزد جنید { بغدادی } بزرگترین عارف آن دوره کامل کرد .
درباره وقایع و فعالیت های بیست سال بعدی حیاتش اطلاعات اندکی در دست است .
تقریبا در سال 895 م به سفر حج رفت و در آنجا یک سال را در خلوت گذراند . این واقعیت که اندکی بعد استادان صوفی وی ارتباطشان را با او قطع کرده اند ، احتمالا بخاطر بیزاری از عقیده وحدت وجودیی بود که وی در این دوره ابراز کرده بود .
شامل 11 صفحه word
دانلود تحقیق زندگانی و اندیشه های حسین بن منصور حلاج