
آلودگی هوا
1 - مقدمه:
هوا یکی از پنج عنصر ضروری (هوا، آب، غذا، گرما و نور)برای ادامه حیات انسان است. هر فرد روزانه نزدیک 22000بار تنفس میکند و تقریباْ به 15 کیلوگرم هوا در روز نیاز دارد. معمولاْ انسان میتواند به مدت 5 هفته بدون غذا و مدت 5 روز بدون آب زنده بماند، اما نمیتواند بدون هوا حتی 5 دقیقه زنده بماند.
با توجه به گسترش شهرها و افزایش منابع آلایندههای هوا، هوای اغلب شهرهای بزرگ و صنعتی آلوده میباشد و با توجه به خطراتی که این آلودگی برای سلامت افراد ساکن در مناطق آلوده دارد شناخت و آگاهی نسبت به جوانب مختلف این مساْله از اهمیت بسزائی برخوردار می باشد و تنها با آگاهی و شناخت از این مساْله امکان جلوگیری یا کاهش خطرات آن وجود دارد.
بطور کلی در بررسیهای آلودگی هوا سه مرحله مد نظر قرار میگیرد:
الف: نحوه و نوع اتشار آلودگی هوا
ب: نحوه پراکنش آلودگی هوا
ج: تاْثیرات آلودگی هوا
در این بروشور آموزشی سعی شده است مراحل فوق مورد بررسی قرار گیرد.
2- آلودگی هوا چیست؟
انواع متعددی از آلایندهها در اثر فعالیتهای طبیعی و مصنوعی ناشی از فعالیتهای بشر که در زمین انجام میگیرد، وارد اتمسفر میگردند، بنابراین بطور کلی آلودگی هوا بمعنی حضور یک ماده خارجی در هواست. بر اساس یکی از تعاریف، آلودگی هوا بدین صورت تعریف میگردد:
آلودگی هوا عبارتست از وجود هر نوع آلاینده اعم از جامد، مایع، گاز و یا تشعشع پرتوزا و غیرپرتوزا در هوا به تعداد و در مدت زمانیکه کیفیت زندگی را برای انسان و دیگر جانداران به خطر اندازد و یا به آثار باستانی و اموال خسارت وارد آورد.
جدولهای ذیل ترکیب شیمیائی هوای تمیز و همین طور مقایسه ترکیب هوای تمیز و آلوده را نشان میدهد.
-منابع آلاینده هوا:
برای سهولت مطالعه منابع مختلف آلودگی هوا بصورت ذیل دستهبندی میشوند:
منابع طبیعی و منابع مصنوعی( خانگی، صنعتی،حمل و نقل )
1-3- منابع طبیعی :
منابع طبیعی آلودگی هوا از قبیل طوفانهای گرد و غبار، آتشسوزی جنگلها، آتشفشانها ، گرده گیاهان و نشت گاز طبیعی میباشد و آلودگی ناشی از آنها یک پدیده دائمی است که بعلت گردش فرآیندهای طبیعی مقدارش کمابیش در سطح زمین ثابت است. مقدار آلودگی طبیعی در مقایسه با آلودگی مصنوعی خیلی بیشتر و قابل توجه میباشد. اما در طبیعت چندین مکانیسم خودپالایی وجود دارد که سطح زمین را برای حیات موجودات مناسب و قابل تحمل میسازد. نقش انسان در کنترل آلودگی ناشی از منابع طبیعی خیلی کم است. اما انسان بوسیله بر هم زدن تعادل اکولوژیکی و طبیعی ناشی از آلودگی مصنوعی میتواند وضع را بدتر نماید و به آلودگی طبیعی بیافزاید.
2-3- منابع مصنوعی
1-2-3- آلودگی خانگی :
آلودگی خانگی در اثر فعالیتهای خانگی یا نظافت منازل یا استفاده از حشرهکشها جهت نظافت و نگهداری منازل ایجاد میشود. اگرچه مقدار این آلودگی در مقایسه با منابع دیگر زیاد نیست اما همین مقدار به تغییر کیفیت محیط شهری کمک میکند. روشهای صحیح نگهداری منازل به کاهش آلودگی کمک خواهد نمود.
2-2-3- آلودگی صنعتی:
آلودگی ناشی از صنایع منبع اصلی آلودگی است که در اثر فعالیتهای مصنوعی ایجاد میشود. در میان صنایع نیروگاههای حرارتی، کارخانههای تولید مواد شیمیایی، سیمان سازی، کاغذسازی، نساجی، دباغی و غیره منابع اصلی آلودگی هوا هستند. بکارگیری روشهای مناسب کنترل آلودگی در کاهش آلودگی منابع کمک خواهد کرد.
3-2-3- آلودگی ترافیک (حمل و نقل):
آلودگی ناشی از حمل و نقل بعلت شهرسازی بیرویه و سریع به اندازه آلودگی صنعتی مهم و از اهمیت برخوردار میباشد. آلودگی ناشی از حمل و نقل و وسایل نقلیه به شکل گازهای خروجی از اگزوز، ذرات معلق، صدا و غیره میباشد. این آلودگی با اتخاذ روشهای برنامهریزی کشوری، منطقهای و شهری و استفاده از اتومبیلها و سوختهای مناسب همراه با اعمال تکنولوژی کنترل آلودگی به حداقل میرسد.
اما EPA منابع عمده آلودگی هوا را به صورت زیر طبقهبندی کرده است:
الف: حمل و نقل مانند: کشتیها، هواپیماها، قطارها و اتومبیلها
ب: احتراق سوخت از منابع ثابت مانند نیروگاههای برق و غیره
ج: فرآیندهای صنعتی مانند: کارخانههای فولادسازی، نساجی و کاغذسازی
د: دفع مواد زائد جامد مثل: سوزاندن زباله درفضای باز، دفن بهداشتی زباله و سوزاندن زباله با دستگاه زبالهسوزی
ی: فرآیندهای متفرقه نظیر فعالیتهای خانگی مانند : کاربرد حشرهکشها و تمیز کردن حشره کش
شامل 35 صفحه Word
دانلود تحقیق آلودگی هوا