مقدمه : در این بحث با میکرو کنترلر 8051 آشنا می شوید. میکرو کنترلرها و میکرو پرسسورها با هم تفاوتهایی دارند. میکروکنترلرها علاوه بر دارا بودن پردازشگر مرکزی مدارات جانبی آن را نیز دارند این مدارات شاملROM ، RAM ، ارتباط سری، ارتباط موازی، زمان سنج و کنترل کننده وقفه می شود. البته امکانات فوق در مقایسه با امکانات یک کامپیوتر کامل ناقص به نظر می رسد ولی در کاربردهایی که تنها بعضی ازامکانات مورد نیاز باشد استفاده از میکروکنترلرها سادهتر و مقرون به صرفهتر است میکروکنترلرها بیشتر کاربرد کنترلی دارند. یعنی با دریافت یک ورودی، کنترل چند فرایند را بدست میگیرند که عمدتاً این کارها ساده است ولی در کار بردهایی که احتیاج به تحلیل و پردازش پیچیده و عمیق دارد به میکرو پرسورها نیاز است.
7-1) MCS-51 دسته ای از میکروکنترلرها است که ابتدا توسط شرکت Intel ساخته وبه بازار جهانی عرضه شده اند. هر یک از میکروکنترلرهای این خانواده امکانات ویژهای دارند. در این بخش مشخصات سخت افزاری 8051 معرفی می شود.
مشخصات این تراشه به شرح زیر است:
- 4کیلوبایت ROMداخلی
- 128 بایت RAM داخلی
- چهار درگاه I/O 8 بیتی
- درگاه ارتباط سری
- دو زمان سنج و شمارشگر 16 بیتی
- حداکثر64kبایت حافظه خارجی برای برنامههای بزرگتر
- حداکثر64k بایت حافظه خارجی برای دادههای بزرگتر
- توانایی پردازش عملیات بولی
- 210 بیت با امکان دسترسی بیتی
- وجود دستورات اضافی نظیر ضرب و تقسیم
- قبول وقفه از اجزای داخلی و سخت افزار خارجی
7-2) وضعیت پایهها: 32 پایه از 40 پایه تراشه میتوانند بصورت خطهای درگاه I/O بکار روند.برای صرفه جویی 24 تا از آنها دارای عملکرد دیگری نیز هستند و در صورت لزوم از عملکرد دوم هر پایه استفاده می شود که به همین دلیل پایه های دو منظوره نام گرفته اند
7-2-1) درگاه 0: پایه های 39-32را شامل می شود. در سیستمی که حافظه خارجی نداشته باشد این پایه ها به عنوان درگاه I/O بکار می روند. ولی در سیستمهای با حافظه خارجی این پایه ها به عنوان گذرگاه( آدرس و داده) multiplexed بکار می روند.
7-2-2) درگاه 1: پایه های 1 تا 8 IC را شامل می شود که فقط به عنوان درگاه I/O بکار می رود.
7-2-3) درگاه 2: پایه های 21 تا 28 را شامل می شود این پایه ها دو منظوره طبق برنامه میتوانند به عنوان درگاه I/O یا در صورت بهره گیری از حافظه کد خارجی یا داده خارجی با حجم 64k ,بایت به عنوان MSB گذرگاه آدرس استفاده شوند.
7-2-4) درگاه 3: پایه های 10 تا 17 تراشه را شامل می شود که به ترتیب دریافت و ارسال اطلاعات به صورت سری، وقفه خارجی 0 , وقفه خارجی ,1 ورودی زمان سنج 0 , ورودی زمان سنج 1 و پایه هایی که همزمانی و فرمان نوشتن برای حافظه داده خارجی را فراهم می آورند.
7-2-5) ورودی نوسان ساز داخلی: برای راه اندازی بین پایه های شماره 19 , 18 مطابق شکل (7-1) یک کریستال و دو خازن قرار می دهیم.
7-2-6) اتصال منابع تغذیه : ولتاژ +5 به پایه 40 متصل می شود و پایه 20 زمین می شود.
7-2-7) PSEN، فعال کننده پایه 29: یک سیگنال خروجی کنترلی است که برای همزمانی و فعال ساختن حافظه کد خارجی در هنگام خواندن استفاده می شود. که غالباً به پایه یک EPROM
شکل (7-1): پایههای 8051
وصل می شود. هنگامی که برنامه از ROM داخلی 8051 اجرا می شود PSEN در حالت high باقی میماند.
7-2-8) باز نشاندن پایه9: ورودی باز نشاندن IC است . اگر حداقل دو سیکل ماشین high نگه داشته شود IC بازنشانده می شود. بعد از باز نشاندن IC وضعیت ثباتها مطابق جدول (7-1) خواهد شد.
برای باز نشاندن IC از دو مدار رایج شکل (2-7) استفاده می شود که خروجی RST آنها به پایه IC 9 متصل می شود.
شامل 29 صفحه فایل word قابل ویرایش
دانلود تحقیق درباره میکروکنترلر 8051