روشهای نگهداری مواد غذایی
روشهای فیزیکی
در نگهداری مواد غذایی به روش فیزیکی از گرما ، سرما و تشعشع استفاده می شود.
روشهای شیمیایی
اشعه دهی(Irradiation )
اشعه دهی مواد غذایی نوعی فرآیند «سرد» برای نگهداری غذا محسوب می شود.
اشعه دهی مواد غذایی نوعی روش فیزیکی برای فرآوری محسوب می شود که شامل قرار دادن ماده غذایی بسته بندی شده در برابر اشعه های گاما، اشعه X و الکترون می باشد.
مزایای اشعه دهی
افزایش زمان نگهداری محصولات ریشه ای
ضدعفونی کردن ادویه ها، میوه ها و غلات
کاهش میکروارگانیسمهای عامل فساد
تاخیر در رسیدن میوه ها
بهبود خصوصیات حسی مواد غذایی
تخریب یا کاهش میکروارگانیسمهای بیماریزای غیرقابل اجتناب به ویژه عوامل آلوده کننده مواد غذایی خام با منشا حیوانی
دوز جذب شده
میزان تغییرات فیزیکی و شیمیایی ایجاد شده به هنگام قرار گرفتن مواد غذایی در برابر اشعه پرانرژی از طریق انرژی جذب شده اندازه گیری می شود.
روش های اشعه دهی
بر اساس دوز پرتوهای یونیزه در فرآیند اشعه دهی، این فرآیند به سه روش انجام می شود.
الف)Radicidation
ب)Radurization
ج)Radapertization
کاربرد اشعه دهی در مواد غذایی
میوه ها و سبزیجات:
اشعه دهی فرآیند معتبری برای ممانعت
از جوانه زنی محصولاتی نظیر پیاز
و سبزیجات می باشد.
گیاهان دارویی و ادویه ها:
برای کنترل میکروارگانیسمهای پاتوژن در گیاهان دارویی و ادویه ها میزان اشعه KGy 10 لازم است.
غلات:
دوز مجاز اشعه برای جلوگیری از جوانه زنی غلات KGy 1 اعلام شده است . مزیت استفاده از اشعه دهی در غلات، استفاده در مقادیر بالا به جای فومیگاسیون و جایگزینی اوزون با متیل بروماید می باشد.
فرآورده های گوشتی:
دوز اشعه حداقل KGy 10، اثر مفیدی در نابود کردن پاتوژنهادارد.
تحقیقات نشان می دهد اشعه دهی روش مناسبی برای حذف ویروسهای موجود در فرآورده های گوشتی نیست.
شامل 26 اسلاید powerpoint
دانلود پاورپوینت نگهداری مواد غذایی با استفاده از تشعشع