مقدمه
خدمات درمانی پیچیده، در چارچوب سازمانهای ویژهای صورت میگیرد که بیمارستان یکی از مهمترین آنها است. مانند تمام سازمانهایی که کالاها یا خدماتی را برای مصرف در جامعه تولید میکنند، سازمانخهای پزشکی نیز به تولید خدمات پزشکی و بهداشتی میپردازند و از نظر گستردگی وظایف و پیچیدگی، شرایطی نظیر سایر سازمانهای اجتماعی دارند. سازمانهایی عهدهدار انجام مراقبتهای پزشکی و بهداشتی هستند تنوع بسیار دارند و ما از این میان مهمترین و شاید رایجترین که در عین حال جامعترین مرکز ارائه این خدمات میباشد، یعنی بیمارستان را برای مطالعه انتخاب کردهایم. در بیمارستان میتوان ویژگیهای عمده سازمانهای ارائه خدمات پزشکی را مشاهده کرد.
بیمارستان از بسیاری جهات مینیاتوری از دنیای خارج از آن است. بسیاری از مردم دنیا در بیمارستان به دنیا آمدهاند و در آنجا فوت شدهاند. بیمارستان محلی است که بیماران و کارکنانش در آن نهار و شام میخورند و میخوابند. خلاصه اینکه بیمارستان محل انجام بسیاری از اموری است که انسان در خارج از دیوارهای آن هم انجام میدهد و بنابراین میتوان سازمان آن را از ابعاد مختلف همچون یک سازمان اجتماعی بررسی کرد.
بیارستان از دو دیدگاه از نظر جامعه شناسی مورد توجه قرار گرفته است که اولی مباحث مربوط به جامعه شناسی موسسات تولیدی و صنعتی است و دومی از نظر جامعه شناسی سازمانها و ترکیبی از این بحث در حوزه جامعه شناسی پزشکی (از نظر سازمانهای بهداشتی و درمانی) مطرح میشود. براساس دیدپاههای مذکور بیمارستان مانند هر سازمان دیگر است. مثلاً در بحث از جامعه شناسی صنعتی ماهیت فعالیتهای بیمارستانی سبب میشود که جامعه شناس آن را در گروه موسساتی طبقه بندی کند که به عرضه خدمات میپردازند و از این نظر از سایر موسسات تولیدی (کشاورزی و صنعتی) تفاوت پیدا میکند.
بیمارستان در بستر تاریخ
بیمارستان، مانند حرفه پزشکی دارای تاریخچهای بسیار طولانی و در خور بررسی است. اما در عین حال از نظر درمان بیماریها و ارائه خدمات جنبی نظیر آموزش پزشکی و انجام تحقیقات علمی قدمت چندانی ندارد. ختی تا ابتدای قرن بیستم در بسیاری از نقاط دنیا بیمارستان در مرتبه اول یک سازمان خیریه بود و در عین حال مرکزی برای نگاهداری فقرا، سالخوردگان، آوارگان، معلولین و افراد مشابه.
کلمه بیمارستان در کاربرد کنونی با مفهومی که این لغت در گذشته داشته است تفاوت بسیار دارد.و در اغلب کشورهای اروپایی بیمارستانهای اولیه مکانهایی برای نگاهداری و حمایت از فقرا، معلولین، زائرین و غیره بودند.
در فرانسه در ابتدا بیمارستانها را «میهمان خانه خدا» مینامیدند و کلمهای که امروز در زبانهای انگلیسی و فرانسه بیمارستان نامیده میشود از میهمان نوازی گرفته شده است. میدانیم که تاقبل از ظهور مسیح، در دنیای غرب سازمانی که بتوان به آن عنوان بیمارستان داد (به گونهای که تا قرن پنجم میلادی مشاهده شد) وجود نداشت و مراقبت از بیماران و معلولین به صورت خصوصی انجام میشد.
در دوره قرون وسطی، اولین تیمارستان یا پناهگاه ویژه بیماران روانی در دنیا توسط مسلمانان تاسیس گردید و در آن به مراقبت از بیماران روانی میپرداختند و با روشهای ویژهای نیز آنان را درمان میکردند. در اورپا اولین بیمارستان روانی در سال 1409 میلادی در شهر والنسیا در اسپانیا تاسیس گردید.
برای دانلود کل مطلب به لینک زیر مراجعه کنید.
تحقیق آماده با موضوع جامعه شناسی بیمارستانها 20 صفحه word