مقدمه
مطالعه جرم و کجروی یکی از جالبترین و در عین حال پیچیده ترین حوزه های جامعه شناسی است. درسی که از آن میگیریم این است که هیچ یک از ما به اندازهای که خودمان دوست داریم تصور به هنجار و سر به راه نیستیم. این رشته همچنین به ما کمک میکند تا دریابیم کسانی که شاید رفتارشان نامعقول، غیرقابل فهم یا غریب به نظر میرسد اگر چرایی اعمال آنها معلوم شود می-توانند موجوداتی عقلانی به حساب آیند.
تعریف کجروی و انحرافات اجتماعی
کجروی را میتوان ناهمنوایی با مجموعه هنجارهای معینی تعریف کرد که شمار زیادی از افراد یک اجتماع یا جامعه پذیرفته اند، هیچ جامعهای را نمیتوان به آسانی به دو دسته کسانی که از هنجارها تبعیت نمیکنند و کسانی که با هنجارها همنوا میشوند، تقسیم کرد. اکثر ما گاهی اوقات قواعد رفتاری مورد پذیرش عمومی را زیر پا میگذاریم. برای مثال، ممکن است جایی مرتکب سرقتهای کوچک مثلا از فروشگاه ها شویم یا خرت و پرتهایی از محل کار – قلم و کاغذ – برای استفاده شخصی برداریم. ممکن است در ایامی از عمر خود سرعت مجاز رانندگی را رعایت نکنیم، ماری جویانا استفاده کنیم یا مزاحم تلفنی دیگران شویم.
کجروی و جرم به یک معنا نیستند، هرچند که در موارد زیادی همپوشانی دارند. مفهوم کجروی بسیار کلیتر و گستردهتر از جرم است که فقط به آن داشته از کردارهای ناهمنوا اطلاق میشود که به نقض قانون می انجامد. بسیاری از شکلهای رفتار کجروانه مجازات قانونی ندارند. بنابراین، مطالعه کجروی میتواند پدیدههای متنوع و گوناگونی مثل طبیعتگرایی (برهنه گری)، فرهنگ پارتیهای شبانه و خانه به دوشان عصر جدید را شامل شود.
مفهوم کجروی را میتوان هم در مورد رفتار فردی و هم در مورد فعالیت گروهها به کار برد. آیین هاری کریشنا مثالی از همین مورد است که گروهی دینی است که باورها و شیوه زندگی آنان متفاوت با اکثریت مردم در بریتانیاست. این آیین نخستین بار در دهه 1960 پا گرفت، هنگامی که سریل پرابهوپادا از هند به غرب آمد تا پیام حکمت کریشنا را ترویج کند. او پیام و دعوت خود را مخصوص دعوت جوانانی کرد که مواد مخدر مصرف میکردند و ادعا داشت که با پیروی از آموزههای او میتوان در ناشگب همیشگی فرو رفت و به سعادت ابدی دست یافت. هاری کریشناها کم کم به منظرهای آشنا و مانوس تبدیل شدند که در خیابانها میخواندند و میرقصیدند، کافه تریاهای گیاهی را اداره میکردند و جزوه هایی درباره عقاید و باورهایشان بین عابرها توزیع میکردند. اکثر جمعیت مردم عموما با تسامح آنها را تحمل میکنند، هرچند که دیدگاه های آنها قدری عجیب و غریب و غیرعادی به نظر بیاید.
انحرافات اجتماعی
هاریکریشناها مثالی از خرده فرهنگهای کجرو هستند. هرچند که امروز تعداد اعضای این فرقه نسبت به چند سال پیش کاهش یافته است آنها توانسته اند تقریبا به آسانی در متن جامعه بزرگتر ادامه حیات دهند. هاریکریشنا سازمان ثروتمندیست که با تکیه بر کمکها و بخشش های اعضا و طرفدارانش اداره میشود. موقعیت آنها با موقعیت خرده فرهنگ کجرو دیگری که در اینجا میتوان برای مقایسه به آنها اشاره کرد، یعنی بیخانمانهای دائمی، تفاوت دارد. بیخانمانهای در طول روز در خیابانها زندگی میکنند و اوقات خود را در پارکها و بناهای عمومی سپری میکنند. شبها ممکن است در بیرون و در هوای آزاد بخوابند یا به جایی پناه ببرند. اکثر بی خانمانهای دائمی زندگی سخت و دشواری را در حاشیه جامعه بزرگتر میگذرانند.
برای دانلود کل مطلب به لینک زیر مراجعه کنید.
تحقیق آماده با موضوع جامعه شناسی انحرافات اجتماعی 18 صفحه word