نوع فایل: word 2007 قابل ویرایش
تعداد صفحه:14
حجم فایل:40 کیلوبایت
چکیده:
دوران حکومت صفوی یکی از مهم ترین ادوار تاریخی ایران محسوب می شود . زیرا این حکومت پس از حمله اعراب به ایران و با گذشت 8 قرن توانـسـت یک حکومت مستقل ایرانی را ایجاد کند و هم چنین با رسمی کردن تشیع در ایران باعث شد که این کشور از لحاظ سیاسی و مذهبی خود را در بین قدرت های سنی مذهب و مطرح آن زمان، یعنی ازبکان در شرق و عثمانیان در غرب قدرتمند و مهم جلوه دهد، اما آن چه باعث نگارش این مقاله شد بررسی رسمی کردن مذهب شـیـعـه در ایران عصر صفوی می باشد و این که صفویان چگونه توانستند مذهب فرقه ای را به یک مذهب رسمی در سراسر ایران زمین تبدیل کنند.
مقدمه
در جامعه شناسی یک اصلی است به نام : " تبدیل موومان ( یعنی نهضت و حرکت ) به انستیتوسیون ( یعنی نظام و سازمان ) " . به این معنی که در جامعه ،حرکتی بر اساس ایده آل ها و هدفهایی ایجاد میشود ، و یک فکر ، یک گرایش ، یک ایمان جوان متحرک است که این نهضت را ( به آن معنای حقیقی کلمه ، یعنی حرکت و ورزش ) ایجاد میکند . یک نهضت عبارت است از : روح و حرکتی که به طرف هدفی روان است ، و همه پیروانش ، همه مسائل و احکام و عقاید و اعمال و شعائر و حتی مراسمی که در میان پیروانش وجود دارد ، متوجه آن هدفند ، وهمه چیز و همه کس وسیله هستند برای تحقق آن هدفی که این نهضت برای نیل به آن هدف بوجود امده است . این نهضت یا حرکت ، در راه رسیدن به آن هدف ، خود به خود به موانعی که عوامل سد کننده راهش است بر میخورد ، و در اینجاست که درگیری ، مبارزه و کشمکش ایجاد میشود . حال برای به تحقق بخشیدن به آن اهداف و شعارهایش ، پیروان خودش را به حرکت درمی آورد ، و در مسیر خود حرکت میکند ، یک حرکت مدعی نظام و تغییردهنده نظام موجود که می خواهد ویران کند ؛ همه چیز تغییر میکند و به هدفش میرسد یا بی آنکه به هدفش برسد به اوج قدرتش میرسد ؛ حال ک به اینجا رسید درگیری و مبارزه اش از بین میرود و دیگر مانعی جلویش نیست . حال که دیگر به قدرت رسید می ایستد ؛ خالت متحرک و انقلابیش از بین میرود و حالت محافظه کاری میگیرد!
چون اول می خواست دشمن را خلع سلاح کند و نظام را عوض کند ، حالا خودش قدرتمند و حاکم است و می خواهد خودش را حفظ کند و نگهدارد ، لذا حالت ضدانقلابی پیدا میکند ، چون خودش روی کار آمده ، انقلابهای بعدی را شورش ، خیانت و یا ضد انقلاب میخواند .
فهرست
چکیده: 1
مقدمه 2
آغاز پیدایش تشیع در ایران 3
شکل گیری دومان صفوی 5
سیاست مذهبی صفویان 9
نتیجه گیری 12
منابع 13
نهضت تشیع در دوره صفوی