فرمت فایل : word (قابل ویرایش) تعداد صفحات : 31 صفحه
چکیده
جرقههای پیشرفت فناوری، اغلب توسط کارآفرینان و فن آفرینان زده می شود.کارآفرنیان از ویژگیهای خاصی چون بصیرت، جسارت، ابتکار، تعهد، پشتکار، تفکر مستقل، انگیزه، موفقیت و آرمانگرایی برخوردارند. اکثر آنها علاقه ویژه ای به یک فناوری خاص داشته و از مهارت های انگیزشی بالا و شخصیت حکمران برخوردارند. کارآفرنیان موفقی که از شم بازاری نیز برخوردار باشند، قدرت ماندگاری بالایی دارند. مثالی از این گروه کارآفرینان دره "سیلیکون" و "بیرمنگام" هستند. لکن برای بروز استعدادها و ظرفیتهای کارآفرینان، وجود محیطی مستعد و کارآفرین و به عبارتی فضای کسب و کار مناسب الزامی است. به این دلیل است که فضای کسب وکار و بررسی آن توسط سازمانهای بین المللی از جمله بانک جهانی مورد توجه قرار گرفته و شاخص هایی نیز برای بررسی و محاسبه ی آن ارائه شده است. این مساله چند سالی است که در محور توجه دست اندرکاران تدوین قانون و سیاستمداران کشور از جمله مرکز پژوهشهای مجلس و وزارت کار و امور اجتماعی نیز قرار گرفته و اختصاص ده ماده از برنامه پنجم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی و بخشی از سیاستهای کلی اشتغال به بهبود فضای کسب و کار دلیلی بر اهمیت آن درکشور است. با توجه به همین مساله در این مقاله ابتدا به بررسی فضای کسب و کار کشور پرداخته می شود، سپس نگاهی به برنامه پنجم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی و سیاستهای کلی اشتغال خواهیم داشت و در نهایت به بررسی نقش آن در پیدایش دو انقلاب مهم جهان، "انقلاب صنعتی" و"فناوری اطلاعات" پرداخته میشود.
- مقدمه
در طی تاریخ، فناوری تاثیری عمیق بر توسعه انسانی و پیشرفت تمدن بشری داشته است. حدود دومیلیون سال طول کشید تا انسان ها از حالت قبایل سرگردان همواره در جستجوی غذا، به کشاورزانی تبدیل شوند که توانایی استفاده از ابزار و حیوانات اهلی را داشته باشند. این توسعه چشمگیر با طلوع تمدن بشری مقارن بود. در طی هزاران سال بعد شاهد ساخت چرخ، درشکه و وسایل مکانیکی بودیم. از زمان پیدایش موتور بخار و سیستم کارخانه ای حدود دویست سال می گذرد، تحولی که سرآغاز" انقلاب صنعتی" بود. انرژی تولید شده از آب و منابع مکانیکی، الکتریکی و هسته ای به انسان امکان داد تا درزندگی خود تحولی بی سابقه بوجود آورد. امروزه فناوری درتمام زوایای زندگی بشر نفوذ کرده و این نفوذ کماکان بیشتر می شود. فعالیتهای سازمان های دولتی، خصوصی و جهانی کاملابه فناوری وابسته است. با گذشت زمان، نرخ پیشرفت فناوری و وابستگی جامعه به آن بیشتر می شود(خلیل، 2000).
فناوری را می توان کلیه فرایند ها، دانش ها، ابزارها، روش ها و سیستم های بکاررفته در ساخت محصولات و خدمات دانست. "زلنی" فناوری را شامل سه جزء می داند:1)سخت افزار(ساختار فیزیکی و منطقی تجهیزات و ماشین آلات که برای انجام وظایف لازم بکار می روند)،2) نرم افزار(دانش استفاده از سخت افزار در راه انجام وظایف)، 3)مغز افزار(دلایل استفاده از فناوری در مسیری مشخص). البته علاوه بر 3 عنصر فوق، " دانش فنی را نیز می توان عنصر چهارم محسوب نمود. به دانش کسب شده/مهارت های فنی مرتبط با چگونگی انجام کارها دانش فنی گفته میشود. این دانش را می توان از طریق تجربه یا انتقال فناوری و یا کارآموزی بدست آورد. به هرحال فناوری، نقشی اساسی در خلق ثروت داشته و سطح استاندارد و کیفیت زندگی مردم را به شدت تحت تاثیر قرارداده و نقش تاثیر آن چنان بوده که پیشرفت تمدن بشررا غالبا با توجه به فناوری برتر هرعصرمشخص میکنند(خلیل، 2000)
نواز شریف"، فناوری را ابزاری معرفی می کند که موجب افزایش توانایی های انسان شده و جهت سازگاری فطری با محیط برای رهایی ازنیروهای قهار طبیعت مطرح است و بخشی از زندگی انسان را تشکیل می دهد(ذبیحی، 1385). از نظراعرابی، فناوری،کاربردعلم، تجربه ومهارتهای انسانی جهت مرتفع کردن نیازهای بشری است. به عبارتی فناوری مجموعهای ازابزارها،مهارتها،دانشواطلاعات است که به اجزاء فناوری معروف هستند که نهتنهاعدم حضوریکی ازاجزاء، بلکهعدم هماهنگی میان آنها درکارآیی واثربخشی فناوری موثراست(اعرابی ومنتی، 1389)
"شورای ملی فناوری آمریکا"در گزارش خود با عنوان "توجه به فناوری در سطح ملی" ، بیان می کند که پیشرفت فناوری، به تنهایی مهم ترین عامل تعیین کننده رشد پایدار اقتصادی کشور آمریکا است. تحقیقات "بوسکین و لائو" نشان داد که در دوره تحت مطالعه، حدود نیمی از رشد اقتصادی درازمدت 50 سال گذشته کشورهای های توسعه یافته: آمریکا، انگلیس، فرانسه، آلمان و ژاپن، ناشی از فناوری بوده است به عبارتی، پیشرفت های فناوری مهمترین عامل رشد اقتصادی بوده و بیش از 50 درصد تاثیر گذاشته است. البته کشورهای صنعتی و توسعه یافته، از فناوری به شکلی مناسب و در جهت خلق ثروت استفاده می کنند و همین استفاده موثر ومناسب از فناوری است که موجب خلق ثروت می شود. دومثال بارز در این زمینه موفقیت های آلمان و ژاپن در بازاهای جهانی و توانمندی اقتصادی آنهاست. بعضی ها ادعا می کنند که فناوری، می تواند جای انسان را بگیرد و فرهنگ اجتماعی را تهدید نماید و با این ادعاها سعی می کنند تصویر تاریک و مبهمی از فناوری ارائه دهند. هر چند فناوری به طور موقت می تواند جایگزین شکل خاصی از نیروی کار (مثل نیروی کار فیزیکی) شود ولی افراد می توانند از طریق باز آموزی، در سطح وظایف بالاتری(مثل کارهای فکری) بکارگرفته شوند. گزارش رییس جمهور ایالات متحده در فوریه 1994 این حقیقت را تایید می کند: "از زمان انقلاب صنعتی، خیلی ها ادعا کرده اند که فناوری و اتوماسیون، مشاغل را تهدید می نماید. اما تاریخ نشان داده که در گذشته هیچ گاه این ادعا صحت نداشته و احتمالا در آینده نیز اینگونه نخواهد بود. به مرور زمان پیشرفت های فناوری، زمینه افزایش دستمزدها و بهبود سطح زندگی را فراهم آورده، ولی هیچگاه موجب بیکاری گسترده نشده است. این دقیقا چیزی است که ما انتظار داریم در قرن 21 نیز به وقوع بپیوندد ودولت باید به این فرآیند کمک کرده و زمینه رشد را فراهم نماید، نه آنکه در آن اختلال بوجود آورد(خلیل، 2000).
تحقیق درباره نقش فضای کسب و کار در کارآفرینی و توسعه فناوری اطلاعات