زن ومرد، مکمل یکدیگرند: خداوند انسان را به گونه ای آفریده که بدون همسر ناقص است هرچه از نظر علم وایمان وفضایل اخلاقی بالا برود تا همسر اختیار نکند به کمال مطلوب نمی رسد (چه زن و چه مرد). هیچ چیز دیگر جای ازدواج و تشکیل خانواده را نمی گیرد جنس مذکر و مؤنث به یکدیگر نیازمندند هم از نظر روحی و هم از نظر جسمی وهرکدام به تنهایی ناقصند وهنگامی که در کنار هم قرار گرفتند همدیگر را کامل میکنند. قرآن زن و مرد را در «لباس» همدیگر می داند. هُنَّ لِباسُ لَکُم وأنتم لِباسُ لَهُنَّ . زنان لباس شما مردانند و شما مردان لباس زنهائید.
فلسفه ازدواج
ممکن است بعضی از افراد که عمق فلسفه ازدواج و تشکیل زندگی مشترک را درک نکرده اند بگویند« ما شهوت جنسی مان را از راههای گوناگون دیگر غیر از ازدواج دفع می کنیم واین میل و خواهش را با وسایل دیگر ارضاء می نماییم دیگر چه نیازی به پذیرفتن مسوولیت ازدواج هست؟!
درپاسخ به این عقیده وسئوال باید گفت: محصول و ره آورد ازدواج فقط دفع شهوت جنسی و ارضاء این غریزه که نیست این یکی از فایده های ازدواج است بلکه فضیلت وارزش واهمیت وفلسفه و ره آورد ازدواج و تشکیل خانواده علاوه بر ارضاء غریزه تعهد و تکامل رشد و شخصیت وآرامش وفواید ارزنده دیگری است که برای انسان به ارمغان می آورد وبسیاری از لیاقت ها و استعدادهای نهفته درونی او را باور وبالنده می کند.
ازدواج بالابرنده ارزش اعمال انسان
ازدواج و تشکیل کانون خانواده آنچنان در وجود انسان تأثیر می گذارد وارزش اورا بالا می برد و شخصیت او را رشد میدهد که اعمال وعبادتهایش نزد خدا و فرشتگان از ارزش والایی برخوردار می شود به طوری که ارزش آنها چند ده برابر می گردد. حضرت امام جعفر صادق(ع) می فرماید: دورکعت نماز که انسان متأهل بخواند افضل وبالاتر است از هفتاد رکعت نماز که انسان مجرد وعزب بخواند.
زمان ازدواج
اکنون جا دارد که این سئوال را بررسی کنیم که سن مناسب ازدواج کدام است نباید از یاد ببریم که ازدواج برای رفع نیازهای طبیعی و پاسخ گویی به قانون خلقت انجام میشود اگر به این نیازهای طبیعی در زمان و موقعیت مناسب پاسخ داده نشود مانند سایر نیازها، اختلالات وشمکلات خاص خود را به دنبال دارد و آسیب های جبران ناپذیر روانی، اخلاقی واجتماعی وارد می کند. شادابی، نشاط، سلامت جسمی وروحی، رشد طبیعی، احساس رضایت درونی، تعادل در حالات ورفتار، خوش رویی، خوش خلقی، کاهش فشار جنسی، کاهش روابط نامشروع و آسیب های اجتماعی وروانی از فواید ازدواج به موقع است. آمادگی زیستی و روحی ازدواج نیازمند دو بلوغ است: 1- بلوغ جنسی 2- بلوغ عقلی و فکری که مدتی پس از بلوغ جنسی ایجاد میشود ونباید فاصله میان بلوغ جنسی و عقلی با زمان ازدواج زیاد شود وتشکیل خانواده به تأخیر افتد پیامبر اکرم (ص) می فرماید: کسی که ازدواج کند نصف دین خود را حفظ کرده است پس باید برای نصف دیگر از خدا پروا داشته باشد.( بحارالانوار، علامه معلبی ج 100 ص 219)
فایده های تسریع وزیانهای تأخیر در ازدواج
تسریع در ازدواج یعنی زود انجام دادن آن فایده های فراوانی دارد وتأخیر در آن زیانهای بسیار دارد. و می توان نام برد: 1- حفظ و تقویت ایمان و معنویات 2- بهره مند شدن از دوران شیرین و با نشاط نوجوانی 3- پاک ماندن از فساد ها و انحرافات جنسی 4- محفوظ ماندن از بیماری های عصبی و روانی.
مشکلات و موانع ازدواج
هرگاه به جوانی گفته میشود ازدواج کن فوراً وبی درنگ مسأله مشکلات و موانع ازدواج را پیش می کشد واولین مشکلی که مطرح میکند مشکل امور مالی و اقتصادی است و بعد هم مشکلات دیگری را ردیف می کند. حقیقت هم این است که واقعاً مشکلات فراوانی سر راه ازدواج وجود دارد که نمی شود آنها را نادیده گرفت واز کنارش به اعتنا گذشت.
مشکل مالی و اقتصادی
قسمت عمده این مشکل از معضلات ساختگی جامعه ماست وحقیقتاً مشکلات ازدواج نیست اگر زندگی ها بر مبنای اسلام وفطرت انسانی استوار بود این مشکل وجود خارجی
شامل 19 صفحه فایل word قابل ویرایش
دانلود مقاله فضیلت ازدواج